Asielzoekers krijgen fietsen: ”Dan hoeven ze niet meer te stelen”

In een unieke poging om het aantal fietsendiefstallen te verminderen, heeft de gemeente Dronten besloten om goedkope fietsen aan te bieden aan de inwoners van het asielzoekerscentrum (azc). Hiermee hopen ze dat nieuwe Nederlanders stoppen met pikken.

De stap is genomen naar aanleiding van een reeks klachten van lokale bewoners over fietsdiefstallen. Uit onderzoek bleek dat de gestolen fietsen vaak werden teruggevonden in het azc.

Echter, volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Dronten, was er sprake van een misverstand, aangezien veel asielzoekers dachten dat de fietsen aan hen waren gegeven door andere asielzoekers.

Complexe situatie

Om een oplossing te vinden voor deze complexe situatie, heeft de gemeente Dronten samengewerkt met de plaatselijke politie om fietsen te verzamelen die vervolgens goedkoop kunnen worden verkocht aan de bewoners van het azc.

Het idee achter dit initiatief is om een duidelijke boodschap over te brengen – in plaats van het ongeoorloofd nemen van fietsen, kunnen de bewoners nu tegen gereduceerd tarief een fiets aanschaffen.

Critici hebben vraagtekens gezet bij de aanpak, suggererend dat het de verkeerde boodschap zou kunnen overbrengen en mogelijk het gedrag zou kunnen aanmoedigen dat het probeert te bestrijden. Echter, het stadsbestuur is van mening dat deze stap een praktische manier is om te proberen de voortdurende fietsendiefstalproblematiek aan te pakken en tegelijkertijd asielzoekers te helpen integreren in de Nederlandse samenleving.

Het initiatief van de gemeente Dronten benadrukt de voortdurende inspanningen van de stad om innovatieve en praktische oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Het is nog te vroeg om het succes van deze aanpak te beoordelen, maar de hoop is dat het een positief effect zal hebben op de fietsendiefstalcijfers in de regio.

Scroll naar boven