Ester viert jubileum: “Al 10 jaar een uitkering”

Weet je wie er altijd vrolijk is? Ester van Vugt uit Eindhoven. Niet zo vreemd, want ze is al tien jaar beroepswerkeloos. Met een portemonnee vol andersmans geld ziet het leven er natuurlijk een stuk zonniger uit.

Superdruk

Ester vierde haar stumpersjubileum met een video op TikTok, waarna omroepvereniging PowNed bij de Eindhovense op bezoek ging. Vergis je niet: Ester mag werkschuw zijn, ze heeft het alsnog ‘superdruk’.

Haar agenda (en haar lever) loopt vol met bier naar binnen hijsen in de opblaasjacuzzi in de achtertuin. Die blikjes moeten toch gekocht en gekoeld worden, en nu er statiegeld op blikjes rust, is deze hobby intensiever dan ooit. Ook scheurt Ester graag door de wijk in haar Honda met de autoradio op windkracht twintig.

Niet bezwaard

Ester voelt zich totaal niet bezwaard over het feit dat ze al tien jaar geen vinger uitsteekt. “Heuj, gratis geld!”. Het maakt haar dan ook niets uit wat mensen van haar beroepskeuzes vinden. Op de vraag of Ester asociaal is, antwoordt ze: “Ik heb schijt aan wat mensen van mij denken.

”Ik rij te hard, ik doe gewoon waar ik zin in heb en ik let niet te veel op de regels”. Esters leven mag nu ontzettend wild lijken, vroeger was het nog vele malen erger. De Eindhovense hangt een wartaalverhaal op over achtervolgingen op de vluchtstrook en hele grote wapens. Die “gekke shit” mist ze nu wel, zegt ze.

Ervaringsdeskundige

Er is echter nog hoop voor Ester. “Ik ga ook wel goeie dingen doen binnenkort,” zegt ze. “Ik ga lekker ervaringsdeskundige worden voor drugs en zo.” Vanaf september zit Ester in de schoolbanken en moet ze achttien uur stagelopen.

Bijna 200.000 mensen kijken graag mee in het werkloze leven van Ester via TikTok, waar ze onder de username @Essociaal regelmatig filmpjes plaatst. Die gaan over haar voormalige verslaving aan GHB, over pizza, eigenlijk ook alles waar Ester zin in heeft.

Sinds een jaar of vier probeert ze haar leven weer op de rit te krijgen en dat duurt dus alweer zes jaar inmiddels. Wat u ondertussen moet doen? Ester en haar ‘collega’ hebben wel een advies:

 

Scroll naar boven