Gratis ov-kaartjes voor arme gezinnen worden massaal verkocht op Marktplaats

Gratis kaartjes voor het openbaar vervoer in Amsterdam, bedoeld voor de allerarmsten, belanden massaal op Marktplaats. Zo proberen hoofdstedelingen zich nu te verrijken ten koste van mensen met een kleine portemonnee.

Het kan je niet ontgaan zijn: het leven is recent fors duurder geworden. Ook kosten voor openbaar vervoer lopen de spuigaten uit. Het gevolg is dat eerlijke, hardwerkende burgers hun laatste dubbeltje moeten omdraaien om nog een bus- of tramkaartje te kunnen kopen.

730.000 stuks

Vervoerregio Amsterdam kwam vorige maand met een hele mooie actie: er werden 730.000 gratis tickets uitgedeeld aan mensen die onder het bestaansminimum moeten leven. Met de gratis kaartjes mogen de ontvangers anderhalf uur vrij reizen in bussen, metro’s en trams in Amsterdam.

Ieder adres kon maximaal acht kaartjes aanvragen. Met een waarde van €6,50 per kaartje heb je het dus over €52,00 die Vervoerregio Amsterdam per huishouden weggeeft. Veel mensen hadden hier kennelijk grote behoefte aan, want de kaartjes waren binnen twee dagen al helemaal op.

‘Niet reageren als je sneu bent!’

De kaartjes belanden nu massaal op verkoopsite Marktplaats, waar tientallen advertenties te vinden zijn. Zo doet verkoper Marcha acht kaartjes van de hand. Ze komt liever niet in contact met haar soortgenoten. “p.s niet reageren als je sneu bent!”, schrijft ze.

Verkoper A&S verkoopt zijn acht gratis gekregen ov-kaartjes niet uit eigenbelang, maar hij licht de boel op voor zijn nazaat. “Bedrag gaat naar de ov van mijn kind”. Of het is toegestaan om de kaartjes door te verkopen? De website van Vervoerregio Amsterdam is er helder over: nee.

Goedgelovig

Hoe dit kon gebeuren? Door Vervoerregio Amsterdam zelf. Om al die goudeerlijke inwoners van de hoofdstad het vertrouwen te geven dat ze verdienen, hoefden minima niet aan te tonen dat ze minima zijn. Daardoor lag de lat zo laag dat ‘ie überhaupt niet bestond.

Hoewel, er was toch een kanttekening, zegt voorzitter Melanie van der Horst. “We hebben bij de start van de actie direct de oproep gedaan alleen gebruik te maken van de gratis ov-kaartjes als je ze écht nodig hebt.”

Melanie had al een donkerbruin vermoeden dat niet iedereen fatsoenlijk met deze actie om zou gaan. Met dat vermoeden deed ze echter niets. Nu haar vermoeden waarheid is geworden, is ze nog verbaasd ook. “Hoewel we wisten dat dit zou kunnen gebeuren, verbaas ik me er toch over dat van de actie misbruik wordt gemaakt.”

Scroll naar boven