Schokkend: gedenkplek voor kankerslachtoffers vernield

KWF

Wat een ongelofelijk triest nieuws: vandalen hebben zondagnacht 67 glazen platen met de namen van duizenden kankerslachtoffers in het KWF-gedenkbos in Dronten kapot geslagen. Deze laffe daad gaat alle perken te buiten en zorgt voor groot verdriet bij KWF en de nabestaanden.

Het Koningin Wilhelminabos werd in 1999 aan KWF Kankerbestrijding geschonken ter ere van het vijftigjarig bestaan van de stichting.

Nu, bijna vijfentwintig jaar later, hebben de vele nabestaanden hier samen zo’n 25.000 gedenkbomen geplant. Elke boom staat symbool voor iemand die aan kanker stierf.

Voor veel nabestaanden is het KWF-bos in Dronten dan ook een dierbare en betekenisvolle plek, waar ze zich heel even dichtbij hun geliefde kunnen voelen, die ze ongetwijfeld enorm missen.

Duizenden scherven

Behalve dat er gedenkbomen staan, is in het Koningin Wilhelminabos ook een speciale gedenkplek ingericht. Hier staan grote glazen panelen die de namen van kankerslachtoffers dragen. De monumenten houden de herinnering aan die namen levend.

Tot afgelopen zondagnacht dus. Vrijwel alle glasplaten bleken vernield toen de boswachter maandagmorgen de gedenkplek opliep. Er zijn nog maar twee gedenkpanelen over.

Het zien van de duizenden scherven is zeer pijnlijk en het is moeilijk te geloven dat er mensen zijn die zo’n plek willen vernietigen. Er is inmiddels een crowdfundingsactie gestart om de gedenkplek te herstellen.

Grote impact

KWF is “enorm geschrokken”, zegt het fonds in een reactie op haar eigen website. De organisatie treurt om de grote impact die deze daad op nabestaanden kan hebben. KWF gaat aangifte van vernieling doen. Ook op Twitter wordt met ongeloof en afschuw op het nieuws gereageerd.

Daders verdienen straf

Deze laffe misdaad mag natuurlijk niet onbestraft blijven. De politie neemt deze harteloze vernielingen gelukkig zeer serieus en heeft jouw hulp nodig.

Heb jij in de nacht van zondag op maandag iets gezien of gehoord in de buurt van het Koningin Wilhelminabos? Ook al lijkt het iets onbenulligs, weet dat het de politie kan helpen om deze walgelijke figuren te vinden en te straffen.

Twijfel dus niet en bel met 0900-8844 of geef door wat je hebt gezien via Meld Misdaad Anoniem.

 

Scroll naar boven