Willem draagt 365 dagen per jaar kerstkleding: “Ik word vaak uitgelachen”

Bij Willem’s kringloopwinkel lijkt het altijd kerst. Temidden van kopjes en tweedehandskleding kun je daar terecht om je voorraad kerstballen aan te vullen. Zelfs in het midden van de lente weigert Willem het feest los te laten en draagt hij het hele jaar door een kersttrui. “Het trekt behoorlijk wat vreemde blikken”, zegt hij.

Willem neemt rustig de tijd om verschillende spulletjes een plekje te geven in de schappen van de Tierelantijn, een kringloopwinkel. Het is echter de manier waarop hij klanten begroet die hen verbaasd doet opkijken, zelfs wanneer de lente al in volle gang is: hij draagt altijd zijn favoriete groene kersttrui.

Kerstman

“Toen ik jong was, wilde ik dolgraag de Kerstman worden, maar helaas ontbreekt het me aan een goede baard”, legt hij uit. “In december krijgt onze stichting altijd veel steun”, begint hij te vertellen. De Tierelantijn helpt mensen die in armoede leven. In die maand ontvangt de winkel veel extra hulp, maar gedurende de rest van het jaar nemen de donaties af. “En dat terwijl we weten dat deze mensen ook op andere dagen hulp nodig hebben.”

Willem heeft een weloverwogen beslissing genomen om het hele jaar door de kerstsfeer levendig te houden. Hij gelooft dat “zorgen voor elkaar en vrede op aarde” principes zijn die eigenlijk het hele jaar zouden moeten gelden. Sinds september 2021 draagt hij dagelijks een kersttrui om deze boodschap uit te dragen.

Voor Willem is de kersttrui niet alleen een kledingstuk, maar een symbool van verbondenheid en medeleven. Hij wil anderen eraan herinneren dat het belangrijk is om het hele jaar door aandacht te besteden aan de behoeften van anderen en om vriendelijkheid en vrede te verspreiden, ongeacht het seizoen.

Hoewel sommige mensen zijn keuze niet meteen begrijpen en verbaasd opkijken wanneer ze hem in zijn kersttrui zien, legt Willem graag uit waarom hij dit doet. Hij hoopt dat door het gesprek aan te gaan, mensen de diepere betekenis achter zijn actie zullen begrijpen en misschien zelfs geïnspireerd zullen raken om ook iets positiefs bij te dragen aan de samenleving.

Voor Willem is het dragen van de kersttrui een manier om het hele jaar door een positieve impact te maken. Hij gelooft dat kleine gebaren van vriendelijkheid en solidariteit een groot verschil kunnen maken in het leven van mensen. Door elke dag zijn kersttrui te dragen, hoopt Willem anderen te motiveren om na te denken over hoe zij zelf een positieve invloed kunnen hebben, niet alleen tijdens de kerstperiode, maar gedurende het hele jaar.

Scroll naar boven